KésekOllók
Nincs konyha kések nélkül, nincs konyha húsvágó kés nélkül – mondhatnánk hangzatosan. Egy jó kés ugyanis megkönnyítheti az életünket – a leggyakoribb gond azonban mégis az, hogy bár több vágóeszköz is van a birtokunkban, valahogy a legtöbbjük életlen és emiatt használhatatlan.
Húsvágó kés: tedd gyorsabbá a konyhai munkát!
A konyhai munka sokkal gördülékenyebben zajlik, ha azokat professzionális eszközökkel végezzük – mondjuk egy olyan húsvágó késsel, mint amilyen a webáruházunkban is kapható Samura Damascus konyhakés. Igaz ez egy általános szakácskés, de húsok szeletelésére is alkalmas.
Mivel a főzés során számos olyan folyamat van, amely alatt a hasznunkra vannak ezek a minőségi eszközök, ezért célszerű nagy becsben tartanunk őket. Ez mit jelent a gyakorlatban? Megfelelő tárolást, karbantartást, élezést és rendeltetésszerű használatot.
Válasszuk a minőséget!
Felejtsük el végre a konyhaszekrényben fellelhető, silány minőségű/élességű kommersz, esetleg törött hegyű késeket, és válasszunk profi jellemzőkkel rendelkező konyhai késeket! Hogyan? Összpontosítsunk a felhasználási területükre! Egyetlen kés ugyanis nem elegendő a konyhai műveletek elvégzéséhez.
Annak elérése érdekében, hogy valóban kiváló munkát végezhessünk az ételek elő- és elkészítésekor, érdemes sokféle késsel rendelkeznünk. Egy univerzális konyhakés természetesen rengeteg feladatra bevethető, de mellette más típusú, kifejezett funkciókra tökéletesített konyhakésekre is szükségünk lehet. Más kések alkalmasak például a húsok szeletelésére, filézésére vagy csontozására, ahogy más a különböző aprítási műveletekre, a hámozásra vagy kenyér szeletelésére.
Milyen típusai vannak a konyhakéseknek?
Csak néhány a sok közül:
● Univerzális konyhakés: mindennapos konyhai feladatokhoz fejlesztették ki. Alkalmas a kemény és puha alapanyagokhoz egyaránt. Lehet vele kenyeret vagy kolbászt szeletelni, de alkalmas a fűszernövények aprítására is. Pucolható és szeletelhető vele gyümölcs és zöldség.
● Kenyérvágó kés: hosszú, recés pengéjével különböző kenyerek, péksütemények szeletelésére használható.
● Santoku kés: egyaránt jó választás az amatőr szakácsoknak és szakembereknek, a legtöbb általános főzési feladatokhoz. Különféle típusú élelmiszerek szeletelése, felvágása vagy aprítása kivitelezhető vele, a gyümölcsöktől és zöldségektől kezdve a húsokon át a halakig. A pengéjük magas, kissé robusztusabbak, mint a sima konyhakések.
● Húsvágó kés: húsokat és halakat lehet könnyen vágni a hosszú, vékony és rugalmas pengéjével, a filézés is egyszerűen kivitelezhető vele.
Miért fontos, hogy a húsvágó kés minőségi legyen?
Nemcsak a húsvágó kés esetében lényeges a jó minőség, hanem minden vágóeszköz esetében kifizetődőbb ilyet választanunk. Az okok szerteágazóak:
● Megkönnyíti az ételek elkészítését, a rossz minőségű kések használata ugyanis nehézkessé teszik az alapanyagok felaprítását, a húsok vagy a zöldségek szeletelését. Egy jó minőségű konyhakés azonban könnyedén vág, csökkentve a főzési időt, mérsékelve az erőfeszítéseink nagyságát.
● Biztonságosabb, egy tompa, életlen késsel ugyanis lényegesen könnyebb balesetet szenvedni, mint egy jó éllel rendelkezővel. A tökéletes él lehetővé teszi az élesebb vágást, nem kell akkora erő hozzá, így kevésbé valószínű, hogy baleset történik.
● Javul az ételek íze és textúrája, ugyanis az alapanyagokat megfelelő méretű és alakú darabokra tudjuk vágni, így azok egyenletesen sülnek és főnek, ami javítja az ételek ízét.
Ha kérdéseid lennének, tedd fel őket bátran, keress bennünket elérhetőségeink egyikén!