KésekOllók
Aki jártas a kerámia kések “világában”, az jól tudja, hogy mennyire megosztó ez az eszköz: van, aki esküszik rá, míg mások nagy ívben elkerülik. Mi ennek a kettősségnek az oka? Milyen előnyökkel és hátrányokkal kell számolnia annak, aki a kerámia késeket választja konyhai segítőjeként? Lássuk!
A kerámia kések eredete
A kerámia kések cirkónium-dioxidból (ZrO2) készülnek, ami egy nagyon kemény kerámia. A gyártás során cirkónium port 300 tonnás nyomás alatt tömörítik, ami által penge alakú lapokat kapnak. Ezek nagyon ridegek és törékenyek, akár egy gyenge ütéstől is eltörhetnek, ezért speciális kötőanyagokkal biztosítják, hogy a kiégetésig megtartsák formájukat. A kiégetés kemencében körülbelül 1400°C-on, 5-12 órán át tart. A végeredmény egy rendkívül kemény és életlen penge lesz, aminek az élezése gyémántpor bevonatú fenőkoronggal történik.
Bár a kerámia késekről az a hír terjedt el, hogy örökké megtartják az élüket, és soha nem kopnak el, a gyakorlat mégis mást mutat. A kerámia késeket is egy idő után élezni kell, amihez speciális eszközök szükségesek, olyan, mint amilyen a Work Sharp Élező csiszolószalag készlet kerámia késekhez.
A kerámia kés nem fog rozsdásodni
Az acélpengés konyhai és szakácskésekkel ellentétben a kerámiakés nem rozsdásodik, nem vezeti az áramot és nem is mágnesezhető, közömbös a savakkal és a lúgokkal szemben. Mindezen tulajdonságai nagyon jó konyhai eszközzé teszik, alkalmas szeletelésre, valamint csont nélküli húsok, zöldségek, gyümölcsök vágására.
Mivel egy nagyon rideg, rugalmatlan alapanyagról van szó, semmiképpen sem célszerű használni sujtásokkal történő vágáshoz, fagyasztott ételek vagy csontok vágásához, felfeszítéshez. Ellenkező esetben kicsorbul a vágóél, vagy letörik a nyélről a penge, ami akkor is megtörténhet, ha valaki véletlenül leejti a kerámia kést.
A kerámia kések előnyei
A kerámia kések használata mellett szóló előnyök:
● Ahogy fentebb már említettük, nem rozsdásodik.
● Nem tapad hozzá az étel.
● A hagyományos acél késekhez képest akár 10-szer tovább tartja az élét (hacsak annak elérése előtt el nem törik).
● Hipoallergén, mert nem vesz és nem ad át sem íz-, sem illatanyagokat.
A kerámia kések hátrányai
A kerámiából készült kések használatának azonban akadnak hátrányai is:
● Nagyon ridegek, rugalmatlanok, ami miatt nagyon könnyen eltörnek.
● Könnyen kicsorbulnak vagy eltompul az élük.
● Nem tanácsos őket mosogatógépbe tenni.
● Nem vágható velük kemény anyag.
● Nem lehet őket kitenni csavaró igénybevételnek.
● Viszonylag drága technikával lehet élezni őket, amihez szakértelem és speciális eszközök is kellenek (például gyémántpor bevonatú fenőkorong).
Hogyan kell a kerámia késeket használni?
A kerámia kések népszerűségének egyik oka az élességükön kívül az a színkavalkád, amit produlálnak a gyártók. A szépség azonban nem minden: megfelelően kell őket használni ahhoz, hogy az élettartamuk minél hosszabb legyen. Például soha ne vágjunk vele porcelán tányéron vagy bármilyen fémfelületen! Tilos az oldalirányú feszegető mozgás is, mert az esetlegesen lepattanó darab akár komoly balesetet is okozhat. Nem szabad őket a fagyasztott termékek feldarabolásához sem használni.
Amennyiben a használati utasítást betartjuk, és a kések élére is mindig visszatesszük az élvédőt, valamint ügyelünk arra, hogy ne ejtsük le a konyhakőre, akkor egy nagyon sokáig éles konyhai eszközünk lesz.
További kérdései lennének a kerámia késekkel kapcsolatban? Akkor ne habozzon, kérdezzen tőlünk bátran, vegye fel velünk a kapcsolatot!